Jeg har spurgt Ekatarina, som står bag profilerne Hyggehippie.dk og Hippie_leg på instagram, om hun kunne tænke sig at skrive et gæsteindlæg til min hjemmeside, med nogle af hendes gode, grønne lege for børn. Ekatarina er meget miljøbevidst, hvilket hendes lege bærer præg af. Hun deler mange giftfrie opskrifter på blandt andet modellervoks og diverse slim, og hun er glad for både genbrug og naturen. Hun ville heldigvis gerne skrive et gæsteindlæg, og det har hvert fald givet mig mere lyst til at bruge naturen mere i vores lege. Læs med herunder:
Tag naturen med ind
Jeg elsker at gå en tur i skoven eller på stranden. Og jeg undrer mig tit over, at jeg ikke gør det noget mere…
Altså.. Når jeg først er kommet afsted.
Naturen er fantastisk til at udfordre børns motorik, fantasi og sanser. Der er på en eller anden måde bare bedre plads til børnenes måde at opleve verdenen på. Som voksne prøver vi hele tiden at forstå og analysere verdenen omkring os. Det gør børn selvfølgelig også, men de er meget mere umiddelbare. Alting skal sanses, udforskes og undersøges. Og så kan de bagefter gå i gang med at kategorisere og forstå det. Eller sanse videre… Og lige præcis det er naturen perfekt til. I modsætning til alle de legoklodser, a4-ark og hoppebolde mine børn har liggende derhjemme, er der ikke to blade eller grene der er ens. De skal undersøges helt forfra, hver gang vi støder på et nyt. Og det bliver de. Længe. Så længe at det næsten føles som om, at tiden går helt i stå omkring os. Der opstår en ro, når vi fokuserer på at være til stedet i nuet. En form for nærvær som vi virkelig kan bruge i vores hverdag.
Så altså… Vi kan nok let blive enige om, at en smule frisk luft og naturlig mindfulness er godt for de fleste. Men hvis du minder bare en lille smule om mig, kan du alligevel have svært ved at komme ud af døren. Især nu, hvor man kan risikere at komme til at fryse lidt.
At komme ud af døren
Hvis du ikke har luret det endnu, så er jeg ikke ligefrem det fødte naturmenneske. Så har jeg sagt det pænt.
Rigtig pænt. Jeg fryser. Jeg farer vild. Jeg vrikker om, hænger fast, mudrer mig til og falder af og til ned fra det træ, jeg er kravlet op i. Og så har jeg med garanti det forkerte fodtøj på, så jeg enten fryser igennem, koger over eller får ufrivilligt våde tæer… Min mand og mine børn minder desværre end del om mig på det punkt. Alligevel elsker vi at komme ud. Jeg kan faktisk ikke huske, at vi nogensinde er taget i skoven eller på stranden, og har fortrudt det. Det giver en helt særlig energi, som vi ikke har fundet andre steder. Men selvom vi allesammen synes, at det er fantastisk at tage i skoven for at bygge huler og klatre i træer, så skal vi jo liiige ud af døren først…
Nogen gange har vi altså bare brug for et konkret formål, for at vi for alvor kommer ud i naturen. Og på det sidste er det blevet, at samle små naturting, som vi kan lege videre med derhjemme. På den måde bliver vores tur i skoven eller på stranden til en slags skattejagt. Vi pakker vores rygsæk, hvor børnene hver har en æggebakke til små, skrøbelige naturskatte, og så tager vi på skattejagt efter strandsten, muslingeskaller, efterårsblade, kogler, kviste, mos, kastanjer, nedfaldsæbler og agern. Det er endnu bedre end en tur i en krea-butik. Der er nemlig plads til, at børnenes egne idéer tager form. Så det er oftest vores frie fantasi, der bestemmer, hvad vi kommer hjem med. Efterhånden har det også givet mig gode snakke med børnene om, hvor vigtig naturen er, og hvorfor vi gerne vil passe på den.
5 måder at tage naturen med ind på
Naturkrea
Vi laver meget krea. Rigtigt meget… Vi laver genbrugs-krea, krea-installationer, sansekrea og jeg-ved-ikke-hvad-krea i lange baner. Og det får lov til at stå og pynte på de mest uoplagte steder i månedsvis. Til stor glæde for mig og børnene, og som lidt af en tålmodighedsprøve for min mand. Men altså… Han klarer den nu indtil videre meget godt. På det sidste er vi begyndt at lave mere natur-krea. Små, enkle krea-aktiviteter med naturmaterialer.
Nogle dage bruger vi kviste som pensler og blomster, blade og nedfaldsæbler bliver til fine stempler. Andre dage klipper og klistrer vi med blade eller tryller pinde om til magiske tryllestave. Det er så fint i sig selv. Der er vide muligheder for at lade kreativiteten få frit løb, og resultaterne bliver ofte meget smukkere, end hvad vi ellers var kommet frem til.
Natur-sansebane
Naturen er selvfølgelig en stor sanseoplevelse i sig selv. Men nogle gange er det bare også sjovt, at tage lidt af de sanseoplevelser med indenfor. Lav en indendørs natur-sansebane, hvor du hælder sand, småsten, blade, kastanjer og koldt og varmt vand i, hvad du har stående af spande, skåle eller gryder. Så I kan gå en tur på skovbunden, lige når I har lyst. Og lur mig om ikke børnene laver banen om til et slot, en fangelegsrute, en hoppekonkurrence, et fængsel og tilbage igen til sansebanen på ingen tid.
At sanse årstiderne
Et andet fint udgangspunkt for sanseleg er at sanse årstiderne ved hjælp af naturmaterialer. Det er oplagt at bruge de ting, der er i sæson, som f.eks. kastanjerne lige nu, men mine børn synes også, at det er en fest at skabe en ny årstid derhjemme. Så vi hiver sandet fra sandkassen med ind i stuen (husk tæppe eller voksdug!) og nyder det, som var det en varm sommerdag. Eller vi leger og eksperimenterer med at fryse blade og blomster ned i isterningebakker i en vinter-sanseleg. Som senere bliver til en forårs-sanseleg, når børnene smelter isterningerne med koldt og varmt vand.
Drømmefangere
De her fine drømmefangere lavede vi sammen med en naturvejleder til et Blå Flags-arrangement i sommerferien. Vi har lavet dem mange gange siden da, det er noget, børnene igen og igen synes, at vi skal lave. Og det er sjovt at se, hvordan drømmefangerne ændrer sig, som årstiderne skifter. Vi laver dem ved at binde garn om en bøjelig gren, oftest fra en hæk, til grenen er helt dækket. Derefter binder vi snoren rundt på kryds og tværs, så der kommer et fint “edderkoppespind” i midten af drømmefangeren. Fletninger og snoninger bliver til fine haler. Til sidst binder vi naturting og anden pynt fast i nettet og halerne. Sten med huller, muslingeskaller (som vi selv laver huller i), tørrede eller friske blomster, smukke efterårsblade, kastanjer eller små kogler er nogle af de ting, der har pyntet vores drømmefangere gennem tiden.
Natur-uro
En af de lidt hurtigere løsninger er en natururo. Jo, jo. Det er faktisk bare en pind med nogle naturting bundet fast med snor. Men.. Jeg synes, at den er virkelig fin. På sådan en minimalistisk, hipsteragtig måde. Og den fungerer perfekt som en mere midlertidig udstilling af de naturting, vi har samlet. Hvis man har brug for en kvist eller en kogle, har vi altid en på lager.
Har du lyst til at læse mere?
Rikke Rosengren: Barnet i naturen – naturen i barnet. Sundhedsfremmende pædagogik. Min favorit af de tre
bøger, jeg nævner her. Bogen sætter fokus på, hvorfor naturen er et sundt og stimulerende læringsmiljø for børn.
Den er virkelig interessant og ret let at gå til.
Kjeld Fredens: Læring med kroppen forrest, især kapitel 36.En spændende gennemgang af den nyeste
kognitionsforskning, hvor man gør op med idéen om, at al tænkning foregår i hjernen – tænkning er i stedet en
uadskillelig helhed af hjerne, krop og omverden.
Niels Ejbye-Ernst og Dorte Stokholm: Natur og udeliv. Uderummet i pædagogisk praksis. Især kapitel 7.1-7.2. En
grundig gennemgang af pædagogisk teori og forskning om børn i naturen. Rent guf for en pædagogik-nørd som
mig, men det er bestemt læsning til den tungere side.