Hurtig anbefaling af gode bøger

bøger

Da jeg startede min hjemmeside, havde jeg egentlig planer om at skrive en masse indlæg, om de bøger, jeg gerne vil anbefale andre at læse. Men det har jeg ikke lige prioriteret endnu, så i stedet kommer der her en lidt hurtig anbefaling, af de bøger, jeg synes er gode og lærerige. De har alle noget med børn at gøre. Alle sammen handler om noget indenfor opdragelse, hjerneudvikling, sanseintegration og børns udvikling og leg. For det er lige præcis de emner, jeg finder allemest interessante!

Opdragelse

Jeg har to bøger, jeg gerne vil anbefale dig at læse, som handler om børneopdragelse.

Drop Opdragelsen – Af Fie Hørby

Denne bog var en kæmpe øjenåbner for mig, og den påvirkede hele mit børnesyn. Jeg er så taknemmelig for, at jeg læste den, da Villum var lille, og jeg kan kun ærge mig over, at jeg ikke læste den, da Vegas var helt lille. Den påvirkede mit børnesyn og gjorde mig opmærksom på, at ansvaret altid ligger hos den voksne. Der er mange fine citater i bogen, blandt andet

“Børn bringer os i kontakt med de steder i os selv, der trænger til udvikling.”

Den er fyldt med eksempler på, hvordan mange voksne normalt snakker til børn, og der er ligeså mange gode bud på, hvordan man kan snakke med børn på, når man dropper opdragelsen. Jeg vil anbefale alle, der har med børn at gøre at læse den!

Må vi så få ro! – af Lola Jensen

Jeg har altid været en Lola-fan. Jeg synes hun har en skøn måde at fortælle og skrive om børneopdragelse på. Hun snakker om opdragelse ud fra forskning om børns hjerneudvikling, og det kan jeg så godt lide. I ‘Må vi så få ro!’ kommer hun med en masse områder i barnets hverdag, hvor man som forældre kan skabe mere ro. Ro på mad og måltider, ro på døgnrytmen, ro på legetøjet, ro på ord  og plads til åndehuller. For at nævne en brøkdel. Det er en tankevækkende, informerende og inspirerende bog. Også værd at læse, når man har børn.

Hjerneudvikling

Hvis du vil læse mere om børns hjerneudvikling, kan jeg anbefale dig to bøger, der begge er skrevet af Ann-Elisabeth Knudsen.

Pæne piger og dumme drenge – af Ann-Elisabeth Knudsen

Denne bog handler om, at der er forskel på hjerneudvikling og modning hos piger og drenge, og det har betydning for indlæring og skolestart. Navnet på bogen er ret provokerende, men det handler om, at piger ikke får det optimale ud af deres indlæringspotentiale og at drenge generelt ikke får den nødvendige hjælp i indskolingen.

I bogen skriver Knudsen blandt andet om kønsforskelle i hjernen, kønsidentitet, pigeleg og drengeleg, læseindlæring og sprogvanskeligheder.

Hallo – er der hul igennem? – af Ann-Elisabeth Knudsen

Bogen handler om barnets hjerne fra 0 til 18 år. I bogen har Knudsen delt alderen op i 5 kapitler, så det er nemmere for læseren at læse om den alder, der passer til ens barn. Det er en rigtig god bog om hjerneudvikling, og den er samtidig let at læse og forstå. Så alle kan være med her 😉

Sanseintegration

Sanseintegration hos børn – af A. Jean Ayres

Hvis du gerne vil læse om sanseintegration, så vil jeg anbefale dig denne bog. Ayres skriver blandt andet om sanseintegration og forstyrrelser i sansebearbejdning.

Citat fra bogen:

Mennesket er skabt til at glæde sig over ting, som fremmer hjernens udvikling, og derfor søger vi naturligt sanseoplevelser, som hjælper med at organisere vores hjerne. […] De ønsker at bevæge sig, fordi sanseoplevelserne ved bevægelse giver deres hjerne næring.

Bogen er lidt tung at komme igennem for mig, så jeg har endnu ikke læst det hele. Men jeg har alligevel skrevet et indlæg om sanseintegration, som du kan læse ved at trykke her. 😉

Børns udvikling og leg

Se hvad jeg kan! – af Ylva Ellneby

Denne bog handler blandt andet om barnets udvikling, sanserne, og hvilke lege der stimulerer de forskellige sanser. Den er nem at læse, og det er klart en af mine yndlingsbøger! Det er fra denne bog, jeg har det mega gode citat om børn og legetøj:

“Børn har ikke brug for meget legetøj, men for mange ting at lege med”

Ellneby skriver, at berøring, bevægelse, samtale og leg giver et solidt fundament for indlæring, og disse emner skriver hun om i sin bog. Kæmpe anbefaling herfra.

 

 

Hvis jeg læser noget nyt, der er værd at læse, skal jeg nok opdatere mit indlæg 😉

God læselyst, hvis du går i gang med nogle af bøgerne selv!