Vandperler er super gode i sanselege

Vandperler

Indlægget indeholder reklame, da jeg har fået vandperler i gave af Aquaperler.

Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker sanselege. Og det gør mine børn også! I sanselege kan de få lov til at føle, røre, hælde, klemme og bare sanse med hænder og fødder. Ja, indimellem hele kroppen!
Vandperler er et kæmpe hit herhjemme, og det har de været siden vi legede med dem første gang, da Vegas var lille. Vandperler er ikke giftige, de er 100 % bionedbrydelige og består af en saltvandsopløsning. De er derfor ikke farlige, men jeg vil alligevel lige nævne, at man selvfølgelig ikke skal lade børn under 3 år lege med dem alene, da der altid er en kvælningsrisiko ved små genstande.

Hvis du ikke er tryg ved at lade dit barn lege med vandperlerne, kan du også putte dem i en sanseballon og få glæde af dem sådan. Se hvordan du laver sådan en, ved at trykke her.

Vandperler Vandperler

Vi har modtaget 7 poser med ca 10 gram i hver fra Aquaperler.
Med det samme vi får pakken åbnet, får Vegas øje på dem med glittereffekt. Så dem laver vi med det samme. Ud af én pose bliver der ca 1 liter vandperler.

 

Vandperler

Sådan gør du:

Hæld én pose vandperler i én liter rent vand.
That’s it. Ret nemt! Vandperlerne skal ligge i vand i ca. 8 timer, før de er færdige med at vokse. Du ved, at de er færdige, når de er helt glatte og runde. På billedet herunder ser du en vandperler efter at have ligget i vand i ca 15 minutter.

Når de lige er kommet i vand kan man se og mærke, hvordan de begynder at vokse og bule med det samme. Og de er mindst lige så sjove at lege med imens de vokser, som når de er færdige med at vokse. Selve vokse-processen er virkelig fascinerende. Og det går virkelig stærkt med at suge vand til sig. Man kan se forskel på få minutter, hvis man hælder dem i vandet over flere omgange.

Vandperler

3 gode grunde til, at vandperler er gode i sanselege

Udover at være mega smukke, hvad er der så lige specielt godt ved vandperler i en sanseleg?

For det første..

føles vandperlernes bløde, glatte overflade så utroligt godt mod huden, at selv de voksne får lyst til at lege med. Det betyder altså, at der er stor mulighed for, at både barn og voksen ender med at være helt optaget af den samme leg. Og jeg kan huske, at som barn, var der ikke noget bedre, end når de voksne omkring mig var engagerede i en leg!

For det andet..

bliver kroppen beroliget af at røre ved vandperler. Berøringen modvirker stress, fordi de behagelige sanseindtryk fra legen får kroppens glædes-hormon, oxytocin, til at stige, hvilket sænker niveauet af kortisol (et stresshormon) i kroppen. Dette er jo virkelig godt for vores børn (og os selv) MEN man kan så diskutere, om de voksnes stresshormon stiger yderligere i takt med, at flere og flere vandperler hopper og triller ud over hele huset, haha. Jeg taler af erfaring! Et lille tip hertil, er, at man laver en barrikade omkring legen. Fx med en stor hulahopring, i et oppusteligt badekar, eller ved at lege i et lille rum med lukket dør, så der ikke ligger vandperler i hele køkken-alrummet inden for 5 minutter.

For det tredje..

er vandperler også gode at lege med, fordi de stimulerer barnets håndmuskulatur. Hvilket kommer dem til gode, når de en dag skal lære at skrive. Skriveprocessen er kompliceret og kræver, at barnet har kontrol over fingrene. Vandperler er skrøbelige, og for at de ikke går i stykker, når barnet leger med dem, kræver det en vis følsomhed i barnets hånd. Klemmer man for hårdt, så falder de fra hinanden.
Man kan godt sige, at hver gang barnet har hænderne i en portion vandperler styrker barnet altså sine skrivefærdigheder gennem leg. Helt uden at vide det. Dét synes jeg jo er helt fantastisk!

Vandperler Vandperler

Oprydning og rengøring af vandperler

Når legen er slut, gemmer jeg vandperlerne. De kan leges med igen og igen, så der er ingen grund til at smide dem væk efter første leg. Kun de vandperler, der må lade livet undervejs. Dem vil der højst sandsynligt være en del af. For det ér bare sjovt at mase dem!

Vi samler vandperlerne sammen i en beholder og rydder diverse redskaber op og tørrer voksdugen af. Vandperlerne tager jeg med ud i køkkenet og hælder over i en si. Så skyller jeg dem under varmt vand, evt. med lidt sæbe på. Især hvis det er mit indtryk, at der er kommet mange bakterier på dem. Det er fx hvis vi har leget med dem længe. Og hvis mange af dem har trillet rundt i huset blandt skidt og nullermænd.

Opbevaring af vandperler

Efter de er blevet vasket, hælder jeg dem over i en ren beholder og hælder rent vand i. Så er jeg sikker på, de ikke skrumper igen. Hvis de skal stå der længe uden at blive leget med, kan vandet godt begynde at rådne. Jeg lægger et låg over, uden at lukke tæt, for at undgå at der kommer støv eller andre bakterier ned til de rene vandperler. Hvis du vil tørre dine vandperler, så de ikke fylder mere end da du modtog dem, så se hvordan her.

Vandperler

Lille tip: du kan også fryse vandperler ned. De kan dog ikke leges med igen, efter de har været i fryseren, fordi de går i stykker under optøning. Men en lille portion fra frys giver en helt ny sanseleg, fyldt med nye kolde sanseindtryk.