Vandperler med lys under

Vandperler er virkelig sjove i sanselege. De er dejlige at røre ved og kan fås i mange smukke farver!

Indlægget indeholder reklame, da jeg har fået vandperlerne af Aquaperler.

Når børn har leget den samme leg eller med det samme legetøj rigtig længe, kan det godt gå hen og blive lidt kedeligt på et tidspunkt. Derfor synes jeg det er sjovt, at vi engang imellem tænker ud af boksen og tilføjer noget til legen, som gør, at den ikke er, som den plejer. For at holde deres interesse længere tid.

Sådan kan du gøre en velkendt sanseleg ny og interessant igen

Vandperler er stadig sjove at lege med herhjemme, uden at vi tilføjer andet end nogle skeer og skåle. MEN derfor synes jeg stadig, at det er en god idé at ændre lidt på legen indimellem. Dette kan gøres på mange måder. I sanselege kan det handle om, at du ændrer noget, så det ikke er de samme sanser, der er i fokus hver gang. Sansenlegen bliver på den måde ofte interessant på en ny måde. Fx kan du lege med vandperler med lukkede øjne/bind for øjnene, for at skærpe følesansen. Hvis du har et sansebord, kan du slukke lyset og sætte en lampe under kassen med vandperler.

Hvis du ikke har et sansebord

Hvis du ikke har et sansebord, så kan du lave din egen lyskasse. Se, hvordan du gør, på min instagrmprofil ved at trykke her.

Hvis du gerne vil have et sansebord, kan du købe et i IKEA. Det hedder FILSAT, og TROFAST seriens kasser passer dertil. Bordet er 48 cm højt og fungerer bedst når man sidder ned. Hvis du gerne vil have et sansebord, hvor dit barn kan stå op og lege, så kan du bygge dit eget bord. Se, hvordan vi byggede vores sansebord her.

Fakta om vandperler

Vandperler er små plastiklignende perler, der suger vand til sig, så de vokser. Faktisk kan de suge så meget vand, at de bliver op til 200 gange større end deres oprindelige størrelse. De er lavet af en form for saltvandsopløsning, hvilket betyder, at de er 100 % bionedbrydelige. De er altså IKKE giftige. Men det er heller ikke mad, så man skal ikke spise dem. Derudover skal man selvfølgelig være opmærksom på kvælningsrisiko, da det er små perler der bruges i leg.

Vandperler kan bruges som dekoration, bordpynt i vaser, og til orkideer. Og så kan de selvfølgelig bruges til sanseleg. Og det er de i grunden helt fantastiske til. Hvis du vil læse mere om, hvorfor vandperler er så fantastisk i en sanseleg, så kan du læse mere her.

Rengøring af vandperler

Når legen er slut, samler vi alle vandperlerne sammen i kassen, og jeg tager dem med ud i køkkenet. Der hælder jeg dem over i et dørslag og kommer lidt sæbe på. Så ind under vandhanen og skylle og rode rundt i vandperlerne, indtil jeg har en fornemmelse af, at de alle sammen er blevet rene. Når der ikke er mere skum på dem, hælder jeg dem tilbage i den beholder, jeg opbevarer dem i. Så er de rene, og kan stå indtil næste leg.

Når man leger med vandperler vil der uden undtagelse altid ende del af dem på gulvet. Der er ikke noget at gøre! 😉 Derfor kommer der også uden tvivl bakterier på dem, for ikke at snakke om de små barnehænder og eventuelle host og nys i vandperlerne. Hvis man ikke gør dem rene efter leg, vil baktirerne blive på vandperlerne, og det kan betyde, at de begynder at mugne. Og er der først nogle små sorte prikker på nogle af perlerne, så skal de allesammen smides ud. Hvilket jo er en skam.

Så derfor gør jeg dem altid rene efter en leg. Det kan også være nok bare at skylle dem under rent vand, hvis man i perioder har dem fremme til leg ret tit. Så behøber du ikke sæbe hver gang. Det er hvert fald min erfaring.

 

God fornøjelse!

5 comments

 • Anja

  Hej Kristina,
  Først og fremmest elsker jeg at følge med på Instagram. Bliver vildt inspireret og min søn elsker alt hvad jeg får igangsat til ham. Så tak!

  Nu til mit sprøgsmål. Når vandperlerne er vaskede tørrer du dem så? Og vil de blive små igen i beholderen du opbevarer dem i?

  Mange hilsner
  Anja

  • admin (author)

   Hej Anja, undskyld jeg først svarer nu!

   Hvor er det dejligt at høre, at du er glad for at læse med!

   Jeg har siden du skrev, delt et indlæg på min hjemmeside, hvor jeg fortæller, hvordan jeg tørrer dem, har du læst det?
   Hvis det bare ligger i en beholder, så vil der gå mega lang tid, før alt vandet er fordampet og de bliver små. Så læg dem på en bradepande, når de skal tørre.

   Men jeg tørrer dem ikke efter hver leg. Først når jeg tænker, at de ikke vil blive leget med i noget tid.

   Håber det var svar nok, og at du kan finde det indlæg jeg nævner, hvis du ikke allerede har læst det.

   Hilsen Kristina 🙂

 • Sara

  Kære Kristina
  Jeg har fulgt dig længe på instagram og vi har lavet nogle af dine ideer. Jeg er få glad for at følge dig og bliver inspireret af dine kreative ideer. Selvom mine børn er større end dine 4 år og 8 år – så synes også den store det er sjovt. Slim og troldesnot var også et sort hit hos den store.
  Men jeg er lige nysgerig på hvor du har de hvide kasser fra som du bruger i mange lege? I dette opslag står de nede i et bord tror jeg. Og hvor er bordet fra?
  De redskaber du bruger til rislege, vandperler, kikærter også – hvor er de købt? jeg har lige siddet og ledt en del opslag igennem og kunne godt lige bruge et billede af redskaber og et evt. link.
  Tak fordi du har lavet din profil

  • admin (author)

   Hej Sara, dejligt du kan lide at følge med 🙂

   Og fedt at din den store også gider lege med!

   Kasserne er fra Ikea, TROFAST serien. Bordet har min mand lavet. Du kan evt søge på sansebord, så kan du se, hvordan. Eller du kan købe et lignende i IKEA (FLISAT, hedder det)
   De hedder finmotorisk værktøjssæt og er fra Legeakademiet 🙂

   Velbekomme, tak fordi du kigger med,
   hilsen Kristina 🙂

 • Pingback: Er det uoverskueligt at komme igang med sanselege? - Kriblekongen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *