Budget som hjemmegående

budget

Jeg har været meget i tvivl, om jeg skulle dele dette indlæg med vores budget. Men dengang jeg var på barsel med Villum, og jeg begyndte at tænke i hjemmepasser-tanker, havde jeg selv brug for at vide, hvordan andre familier kunne få det til at fungere med én indkomst. Det gik hurtigt op for os, at det især handler om prioriteringer. Hvornår er dét at hjemmepasse vigtigere, end mange af de ting, der koster os (mange) penge hver måned.

I 2017 flytter vi i et dejligt (dyrt) hus i en populær by, hvor vi regner med at skulle bo, indtil vi bliver gamle. Efterhånden som vi bliver enige om, at vi bliver nødt til at kaste os ud i det her med hjemmepasning, bliver vi også klar over, at vi skal sælge huset. Efter ca kun ét år i vores dejlige hus. Det var en meget svær beslutning. Men vi så sådan på det: om 10 år kan vi købe et nyt, dyrt hus igen, men jeg kan ikke hjemmepasse vores små børn om 10 år. Du kan læse mere om mine tanker om hjemmedrømmen INDEN det blev muligt for os, her.

Huset blev sat til salg. Det blev hurtigt solgt. Vi boede ved min svigerfar i 2 måneder, og vi fandt vores nye, noget ældre, men dog meget billigere og større hus til lige over 1 million i nabobyen. Det var tæt på halvdelen af det, vores første hus kostede. Og det udgjorde en stor forskel i vores budget.

Tilskud til pasning

I vores kommune kan man heldigvis modtage tilskud til pasning af eget barn. Dog max i 12 måneder. Beløbet var i april 2019 på 6.114 kr før skat.

Tryk her, for at se en liste over, hvilke kommuner, der giver tilskud til pasning. Listen er fra 2017, så beløbet er muligvis ændret siden da, så tjek selv lige op på det i din kommune. Eller andre kommuner, hvis du overveje at flytte til en kommune med tilskud. 😉

Da man kun kan modtage tilskud i 1 år, havde jeg en aftale med min gamle chef på mit gamle studiejob som tjener. Jeg kunne få det antal timer om månenden, der passer til samme udbetaling som tilskuddet. Jeg er meget taknemmelig for den mulighed, da det er et meget fleksibelt job, som gør det muligt at hjemmepasse børnene OG tjene lidt penge, så vi har lidt ekstra når de faste udgifter er betalt.

 

Vores budget

Indtægter udbetalt pr måned:

Børnepenge:                  2.700

Martin Løn:                   17.700

Kristina tilskud:             5.600

 

Samlede indtægter:   26.000

 

Udgifter

Gæld:

Boliglån:                      1.200

Billån:                           1.000

Totalkredit:               3.516     (Realkreditlån på huset)

I alt:                              5.716

 

Madkonto:                  4.100

 

Faste udgifter:

Kommune:                             416    (Rottebekæmpning, affaldsordning osv.)

Licens:                                     166

Grøn afgift:                             405

Martin A-kasse:                   493

Martin Fagforening:           67

Topdanmark Lønsikring:  53

Forbrugsafgifter:                416     (afledning af vand)

Vandværk:                            108

Energiværk:                         1.012     (Fjernvarme)

Energi:                                        533    (El)

Mobil Martin:                           0    (Firmatelefon)

Mobil Kristina:                    269

Internet:                                      0    (Martins arbejde betaler)

Netflix:                                      99

I alt:                                       4.037

 

Forsikringer:

Bil:                                              391

Indbo:                                       141

Hus:                                           383

Ulykke på alle 4:                   349

Sygeforsikring Danmark: 154

Livsforsikring:                         178

Kritisk sygdom:                      440

Tab af erhvervsevne:          449

Børnene:                                  194

I alt:                                        2.679

 

Opsparinger:

Vedligeholdelse af hus:  1.000

Børneopsparing:               200

Aldersopsparing:              800

I alt:                                   2.000

 

Samlede udgifter:

Gæld:                                 5716

Faste udgifter:                4037

Mad:                                  4100

Forsikring:                        2679

Opsparinger:                   2000

 

Udgifter i alt:             18.532

Vi overfører dog 19.000 til budgetkonto hver måned, fordi vi har rundet nogle af tallene i budgettet lidt op for en sikkerheds skyld.

 

Indtægter – udgifter

26.000 – 19.000 = 7.000

 

Opfølgning

Vores rådighedsbeløb hver måned var på 7000 kr. De 7000 kr delte vi mellem os, så vi havde 3500 kr til rådighed hver. Vi deles om at købe ting, tøj, gaver og lignende. Budgettet er lavet over vores situation i forår og sommeren 2019. For lidt tid siden blev vi enige om også at prioritere pension til mig (Martins er der styr på). Så nu betaler vi ca 400 kr ind på min pension hver måned. Det er ikke meget. Men det hjælper alt sammen.

Vi har en konto hver, hvor vi har mulighed for at spare lidt sammen, når pengene ikke er brugt op.

Jeg håber, at vores budget kan give lidt inspiration og gå-på-mod, hvis du også har en drøm om at hjemmepasse. Også selvom det kun kan lade sig gøre økonomisk i ét år. Jeg tror på, at alle har mulighed for at hjemmepasse, (med meget få undtagelser!) men det handler om prioriteringer. Og lyst! For det er meget forskelligt, hvad vi har lyst til at bruge vores tid på.

Men én ting er sikkert: Tiden med vores (små) børn kommer aldrig igen!

Og Jeg tror aldrig, at der er nogen, der har sagt: “Jeg ville ønske, at jeg havde brugt mindre tid sammen med mine børn!”

 

Hvis du vil læse mere om hjemmelivet, kan du trykke her, for at komme til et gæsteindlæg med Sofie Toftegaard. Sofie går hjemme med sine 2 piger på 3 og 5 år. Hun skriver om det oversete alternativ, altså hjemmepasning. Som slet ikke var en mulighed, de kendte til, dengang de skulle vælge pasningstilbud første gang.

Tak fordi du læser med 🙂

11 comments

 • Maria

  Tak for at dele dit indlæg, som er meget inspirerende! Jeg kan se, at i har sat 4.100kr. af til mad. Har du evt lyst til at skrive et indlæg om hvordan i får det til at løbe rundt? Jeg synes nemlig selv at den post, kan være rigtig svær at holde nede…

  • admin (author)

   Velbekomme, dejligt du kan finde inspiration deri. 🙂

   Ja, jeg tænker at der er mange, der ville kunne få glæde af sådan et indlæg om madposten, så det vil jeg lige få gjort. En dag.. 😉
   Jeg delte lidt tips omkring madposten på min story i går, har du set den?

   Hilsen Kristina 🙂

   • Kristina

    Dejligt indlæg 🙂 Dejligt med lidt inspiration.
    Madkontoen, er det også den i køber fx bleer, tandpasta, toiletpapir osv osv på? Eller køber I det fra jeres rådighedsbeløb på de 7000kr?
    Vi er også ved at ligge budget, men synes vi har svært ved at klare os for 5000kr til mad og diverse.. Vi køber også benzin osv ud af det beløb nemlig..

    • admin (author)

     Hej,
     Dejligt du bliver inspireret.
     Ja, vi køber alt til husholdningen derover. Vi har før prøvet at gå i minus et par hundrede kroner sidst på månenden, og så overfører vi lige fx 250 kr. Men så passer det næste måned igen. Det er lidt forskelligt om vi køber fredagsslik over madkortet. Vi er ret gode til at lave retter, hvor vi har til 2 dage. Det sparer vi også en del på, tror jeg. 🙂

 • Anne

  Hvordan kunne I få lov til at købe nyt hus og låne i banken, når jeres rådighedsbeløb er så lavt? Vi skal have ca. 15.500 efter alle faste er betalt, før vi kan få lov at låne til et hus

  • admin (author)

   Hej Anne. Jeg mener også, at vores rådighedsbeløb gerne skulle være på 13-14.000 kr om måneden. Hvis du lægger vores madpost sammen med rådighedsbeløbet bliver det 11.100, hvilket får os lidt tættere på det anbefalede beløb.
   Vi havde i månederne op til bankmødet skrevet ALLE vores udgifter ned (altså diverse udgifter) så de kunne se, hvor lidt vi bruger hver måned. Vi snakkede med vores bankmand om, at når vi lever som vi gør og drømmer om at hjemmepasse, og leve på primært min mands indkomst, så betyder det også, at vores forbrug er meget lavere. Og det kunne vi faktisk bevise, når man kiggede vores udgifter igennem de sidste mange måneder.

   Hilsen Kristina 🙂

 • Ditte

  Hej Kristina
  Tak for dit indlæg. Jeg er sikker på, at det vil inspirere mange upcoming hjemmepassere.
  Da vi tog beslutning om at holde vores datter hjemme, ledte jeg med lys og lygte efter et lignende indlæg – dog uden held.

  Hvor er det sejt og modigt, at du har lyst til at dele jeres budget. Vores ligner meget jeres. Og jeg synes stadig vi lever i overflod. ✨

  • admin (author)

   Hej Ditte, velbekomme. Det håber jeg 🙂

   Ja, det samme gjorde jeg. Så nu tænkte jeg, at jeg vil være den person, jeg selv ledte efter dengang 😉

   Mange tak, og fedt. Vi mangler heller ingenting! 🙂

   Hilsen Kristina

 • Andrea

  Hei! Gøy å se deres budsjett i Danmark. I Norge ser det litt annerledes ut. Vi betaler ca 21 000 NOK mnd på huset vårt i boliglån ( ikke unormalt) + strøm som er rundt 2300 NOK. O tillegg kommer kommunale avgifter og forsikringer. Hvor mye koster et hus der dere bor?

  • admin (author)

   Hej, vi gav 1.050.000 kr for vores hus. Vi bor i et gammel hus i en lille by i Nordjylland. 🙂

 • Pingback: Sparetips - Kriblekongen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *