Er det uoverskueligt at komme igang med sanselege?

Hvis du tænker lidt ligesom jeg gjorde, da Vegas var lille, så synes du måske det er en smule uoverskueligt at komme igang med diverse sanselege. Og som du måske kan gætte dig til ved at se på billedet med vand udover gulvet, så er det stadigvæk lidt uoverskueligt engang imellem. Det var resultatet af at lade min 20 måneder gamle søn være alene med en vandleg, mens jeg fandt tørt tøj til hans storebror. Ups 😉

Rengøringen og overskud

Måske har du lyst til at prøve det, men kan ikke overskue oprydning og rengøringen efterfølgende. Hverken af hus, redskaber eller barn. I get it! Fordi nogle af sanselegene kan virkelig skabe et mess. Og helt ærligt, så kræver det altså en smule overskud på energi-kontoen, når man stiller an til sådan en lækker, rodet leg. Ellers bliver legen højst sandsynligt ikke ret god, fordi man måske vil sætte mange regler for sit barn, fordi man forsøger at mindske potientielt rod. Jeg taler af erfaring! 😉

skum

Min kærlighed til sanselege

Dengang Vegas lige er blevet 1 år, starter min kærlighed for sanselege så småt. I starten skal jeg selv lige indstille mig på en leg med rod og grat. Som ofte ender ud i et bad. Jeg finder dog hurtigt ud af, hvor optaget min lille dreng er, når vi leger disse sanselege. Og der går ikke længe, før den tid, han bruger på at fordybe sig, bliver vigtigere for mig, end den tid jeg skal bruge på at rydde op efterfølgende.

Den sans, der bliver stimuleret allermest i sanselegen er typisk taktilsansen, også kaldet følesansen. Berøringen af forskellige materialer sender sanseindtryk op til hjernen, som så forsøger at organisere disse indtryk og omdanne dem til viden. Dette kaldes sanseintegration, og det kan du læse mere om her. Når berøring er behagelig, som den fx er ved massage og nussen,  så stiger niveauet af oxytocin, som er et glædeshormon. Når det stiger, sænkes niveauet af kortisol, som er kroppens stresshormon. Derfor er mange sanselege meget beroligende at lege med, fordi barnet (og den voksne) rører ved forskellige materialer fx skum, slim eller vandperler, som altsammen føles behageligt mod huden.

På  kroppens forside og især i hænder og under fødderne sidder der flest føleceller, der sender sanseindtryk til hjernen. Det er derfor en god idé, (hvis man kan overskue det) at lade sit barn sidde uden ret meget tøj eller kun iført en ble, fordi så kan hele kroppen få en dejlig oplevelse.

Rydder jeg meget op?

Jeg er flere gange blevet spurgt, om jeg ikke bruger meget tid på at rydde op. Og jo, det gør jeg vel egentlig. Når man tænker på, at vi nærmest dagligt har gang i en sanseleg, så bliver det selvfølgelig til en del oprydning. Ved nogle lege hjælper børnene med at rydde op. Fx ved bønner, ris, hørfrø og andre lege med tørre ingredienser. Men ved de grattede lege som skum, slim, vand, troldesnot eller maling, så sender jeg som regel børnene ud for at vaske hænder, eller jeg laver et lille bad klar til dem, mens jeg rydder op.

Og det gør mig ingenting. Det er bare en del af min hverdag nu. Jeg vil meget hellere rydde op efter en god sanseleg, end jeg vil rydde op efter et måltid ved spisebordet. Og der kan også sagtens stå beskidte tallerkener fra dagen før i vasken. Men legetøj og redskaber brugt i en sanseleg skal jeg nok vaske op. Det handler altsammen om prioriteringer, haha 😉

For at mindske rod ved en sanseleg med tørre materialer, så kan du også vælge at lege i et stræklagen.

 

bønner

Sansebord

Vi har siden Vegas var lille lagt en voksdug på gulvet, når vi har leget diverse sanselege. Jeg kan godt lide, at rammerne lægger op til, at hele kroppen kan inddrages i legen, hvis lysten opstår. Og det er først for nylig, vi har fået et sansebord. Eller sansestation, som jeg også indimellem kalder det. Bordet har min mand lavet, og du kan læse en guide til det her, hvis du overvejer at bygge et selv. Eller at få én til at bygge det for dig 😉

Nu er det lidt forskelligt om vi leger ved bordet eller på gulvet. Jeg synes begge dele har sine fordele. Bordet gør det muligt for børnene at stå op og primært bruge hænderne, hvilket er en fordel i nogle lege. Fx hvis vi leger med skum, og ikke tænker, at hele kroppen behøver blive smurt ind. Men omvendt er det virkelig også sjovt at lege med skum på voksdugen, fordi det bliver super glat og altid ender i en skøjte-leg!

Forskellige sanselege

Jeg slutter lige dette indlæg af med en liste over de forskellige materialer vi bruger til sanseleg:

 

Og så vil jeg bare sige: Kast dig ud i det! Og hvis sanselegen ikke fanger dit barns interesse, så kan du enten vente til han/hun bliver lidt større eller jurstere lidt i legen, ved fx at tilføje flere eller færre redskaber og legetøj. Du kan også prøve med en mindre portion første gang, hvis dit barn ikke føler sig helt sikker ved en kæmpe portion. Måske dit barn ikke har lyst til at stikke hænderne i troldesnot, men en leg med bønner, der skal hældes fra kop til kop er mere interessant. Så hvis du synes, at sanselege kunne være en sjov måde at være sammen med dit barn på, så prøv dig frem.

God legelyst 🙂