Sanseballon – afstresser og beroliger

sanseballon

Kan I huske den ballon med øjne og hår, man legede med som barn? Den man kan trykke på og forme og lave sjove ansigter ud af, fordi den er fyldt med mel? Sådan en er super nem at lave selv, og måske har du allerede lavet en selv. Sådan en sanseballon er dejlig at sidde og klemme på og så afstresser og beroliger den nervesystemet.

Og det er ikke kun mel, man kan putte ind i sådan en sanseballon. Vi har flere gange haft glæde af dem med vandperler i. De er super dejlige at klemme på. Indtil de springer, selvfølgelig 😉

sanseballon

I dag finder Vegas en ballon og prøver at proppe en lille bamse deri. Jeg hjælper ham, og da vi har moslet den deri føles den meget sjov at røre ved. Den minder mig om de små mel-balloner, og jeg får lyst til at lave vores egne.

Jeg fortæller Vegas, at vi kan lave sådan nogle sanseballoner med forskellige ting i, og han vil gerne hjælpe. Så vi går i køkkenet og får lavet tre forskellige balloner. Vandperler, kartoffelmel og brune bønner. Sjove, på hver sin måde.

sanseballon

En sanseballon afstresser og beroliger..

.. fordi den dejlige berøring sænker niveauet af kortisol, som er et stresshormon. Dette sker ved, at håndens receptorer sender information til hjernen om, at noget føles godt. Det får hjernen til at øge produktionen af  oxytocin, som er et glædeshormon.

Når niveauet for oxytocin stiger, sænkes niveauet af kortisol og kroppen og hjernen bliver beroliget og slapper mere af. Og hvor er det dog fantastisk, at sådan en lille hjemmelavet sanseballon, kan sætte så meget fint igang i en lille krop.

Minimum én af os har haft en ballon i hånden siden middag, for de er bare behagelige at røre ved. Ligesom de andre sanselege vi så tit har gang i. Der er bare noget fantastisk i at lade hænderne føle sig frem blandt forskellige, dejlige teksturer og klemme, røre, føle, trykke og prikke, til man ikke gider mere.

Sanselege indbyder til nærvær og fordybelse. Og selvom jeg ofte sidder med mobilen i starten eller undervejs for at tage et par gode billeder, som jeg kan dele med jer, så er der stadig god tid til en masse dejlig samvær. Om en leg, som både børn og voksen er vild med! Dét synes jeg er det mest fantastiske ved sanselege. Fælles fokus og fordybelse med sine børn. Som jeg i øvrigt synes kan være svært i andre hverdags situationer. Men ikke i legen. Især ikke sanselegen.

Nu er alle vist også med på, at jeg virkelig elsker sanselege 😉

Hvis du vil læse mere om sanselege, så tryk her.

Sådan gør du

Pust en ballon op og sæt en IKEA klemme på halsen af den. Put så dine vandperler, mel, bønner, kikærter eller andet i en flaske. (Reklame, vandperlerne er en gave fra Aquaperler)

Sæt ballonens hals over flaskeåbningen og fjern klemmen. Vend nu det hele på hovedet og klem og ryst indholdet fra flasken ned i ballonen. Når der ikke er mere i flasken tager du ballonen af og lukker luften ud. Forsigtigt, så den ikke puster mel ud sammen med luften! 😉

Så binder du en knude. Vurder selv, hvor meget luft der skal være i ballonen for at få den dejligste konsistens.

diy

Lille tip til legen med sanseballonen; Sid kun med den et sted, hvor indholdet nemt lige kan ryddes op, haha.

Vegas går med den med bønner i, da den går i stykker i hånden på ham. Æv, lige da det sker, synes jeg hverken, at den ballon beroliger eller afstresser. Men så går det op for mig, at det gode er, at der opstår en ny sanseleg med sådan en oprydning.

Spændende hvor og hvornår dem med vandperler og mel går i stykker… 😉

rod

 

God legelyst!