Når det kommer til sanselege, så er ris helt klart en af vores favoritter. Begge mine børn har brugt utrolig mange timer med at lege med ris. Ofte kommer de ind i en flowtilstand, hvor de glemmer tid og sted og bare leger.
Jeg lægger en voksdug ud på gulvet (har hørt flere, der bruger et lille oppusteligt badebassin for at minimere ris-rod) og stiller baljen med ris frem. Så finder mine børn som regel nogle dyr og vores bondegård, eller jeg finder vores sanseredskaber frem. Skåle, skeer, mælkekartonner, syltetøjsglas, tragt, tang osv. Og så går de i gang med at lege.
Man behøver ikke farve sine ris, for at de er sjove at lege med. Men hvis du gerne vil have nogle fine farver i spil, så kommer der en fremgangsmåde.
Sådan farver du ris
Hæld dine ris i en pose og hæld frugtfarve deri. Ryst posen til alle risene har en fin farve.
Hvis du har pastafarve kan det også sagtens bruges. Bland 2 dl ris og 1 tsk eddike i en pose og ryst. Kom lidt pastafarve deri og ryst igen. Risene har brug for mere tørretid, når du bruger pastafarve.
Undlad at komme alt for meget farve i dine ris uanset hvilken type farve du bruger. Jeg har oplevet et par stykker der siger, at deres ris smitter af, selvom de er helt tørre. Det har jeg endnu ikke selv oplevet, så derfor er mit bud, at der er kommet for meget farve på risene.
Prøv dig frem og husk at dine børn (typisk) er ligeglad med farverne. De vil bare lege.
Jeg plejer at røre rundt i risene et par gange i løbet af tørretiden. Når de er tørre er de klar til leg.
Opbevaring af ris efter farvning
Når du er sikker på, at dine ris er tørre, så hæld dem over i en skål uden låg. Hvis risene ikke er ordentlig tørre, risikerer du, at de mugner. Jeg taler desværre af erfaring, haha.
Jeg farvede 3 kg ris i februar 2019, de ligger i en bajle uden låg i vores kreaskab, og de har stadig maaaange timers leg i sig endnu. Der ryger lidt til støvsugeren, hver gang vi leger med dem. De ris, der ryger ud i kroge og nullermænd, vil vi ikke lege med igen på grund af bakterier. Men dem der lige lander lidt uden for voksdugen fejer vi sammen (med hænderne) og hælder over i baljen til næste leg.
Jeg skriver mere om sanselege, og om hvor uoverskuelige de kan være og hvorfor de er mega gode for børn, her. 😉
God legelyst!