Troldesnot – slim lavet af kartoffelmel og vand

troldesnot

Hvis du ikke har prøvet at lave troldesnot med dit barn, så vil jeg virkelig anbefale dig at prøve det. Troldesnot er en slim lavet af kartoffelmel og vand, og det er så facinerende at lege med.

En sjov konsistens

Troldesnot har en vildt sjov konsistens. Det opfører sig lidt ligesom kviksand. Når det kommer under pres, bliver det fast. Hvis du fx tager en håndfuld og former til en bold, så vil den beholde formen så længe du trykker og former bolden. Hvis du lader bolden ligge stille i din hånd, vil den falde sammen og glide mellem fingrene, som en tynd slim.

slim

Sådan laver du troldesnot

Bland følgende i en skål:

  • 500 g kartoffelmel
  • 3,5 dl vand
  • en smule pastafarve eller frugtfarve efter ønske

Rør det hele sammen med en ske, eller brug din hånd, da det er noget nemmere.

Lille tip: Hvis du ønsker en ensfarvet masse, så bland vand og farve før du hælder kartoffelmel i. Ellers får det en flot marmor-effekt, fordi farven har svært ved at blande sig med kartoffelmelent.

Fordele ved legen

Troldesnot er en af vores yndlings sanselege, fordi teksturen er så unik. Og så er der god mulighed for: ⁣

• At barnet er underholdt i lang tid. Mine sidder ofte i halv timer med fokuseret opmærksomhed mod troldesnot, dyr og redskaber. ⁣

• Total fordybelse og flow.

• At stimulere muskel-ledsansen fordi teksturen i troldesnot ændrer sig. Den bliver hård og fast under pres og blød og flydende uden tryk. Barnets håndsmuskulatur bliver derfor stimuleret og udfordret hele tiden.

• At træne samarbejdsevnen og turtagning, hvis der er flere børn med. Hvert fald når man disker op med én bakke med troldesnot, få dyr og få redskaber.

• At stimulere barnets taktile sans, altså følesansen. Er denne stimuli for intens, så sørg for at der er nok redskaber, dit barn kan bruge til at røre med. Du kan også fryse troldesnotten ned i en isterningebakke, så barnet nemmere kan vænne sig til konsistensen i takt med at de små klumper optør. Lad barnet bruge en tang, så han/hun ikke behøver røre med fingrene, før han/hun er klar til det.

• Nærvær med dit barn. For selvom jeg ofte lige skal tage et par billeder eller en video mens de leger, så er det umuligt for mig ikke at lægge mobilen væk og lege med. Det er så sjovt at røre ved!

• At stimulere syns-, lugte- og måske endda smagssansen. Der sker ingenting ved at dit barn smager lidt på troldesnotten, men det smager højst sandsynligt kun den ene gang, for det smager ikke særlig lækkret! 😉

troldesnot

Hvorfor hedder det troldesnot?

Da jeg var barn prøvede min lillesøster og jeg for første gang at lege med troldesnot. Det hed det selvfølgelig ikke dengang, faktisk kendte vi ikke til navnet. Vi havde bare set opskriften i Bubbers Badekar og synes det var mega sjovt at røre ved. Først da jeg bliver mor til Vegas støder jeg på opskriften igen. En engelsk opskrift, hvor slimen bliver kaldt Oobleck.

Da Vegas som 1 årig bliver placeret på en voksdug på gulvet med en skål med grøn oobleck kigger han spørgende på mig og ser ned i skålen. Han er lidt tilbageholden og stikker forsigtigt en finger i slimen. Der går nogle minutter før han har begge hænder deri. Vi griner lidt, forundres og gratter med det. Jeg siger til ham, at det ligner snot. Fra en trold. Og sådan opstod navnet. Efterfølgende hed det bare “skal vi lege med troldesnot?”.

Hvis du ikke har et andet navn til slimen, er du velkommen til at kalde det troldesnot. I mit hoved kan det ikke hedde andet nu! Men det ér altså bare det samme som oobleck, som du måske kender fra en af Dr. Seuss-bøgerne.

 

Opbevaring af troldesnot

Når legen slutter kan du skrabe troldesnotten sammen og gemme i en skål. Vores skål står bare i stuetemperatur i en skål uden låg. Den kan holde i nogle dage. Lugt til det inden I leger med den. Du er ikke i tvivl, når den ikke skal leges med længere 😉

For at din troldesnot kan holde i lang tid, kan du fryse den ned. Når en leg er slut, kan du fylde slimen i en isterningebakke og smide i fryseren. Næste gang I skal have gang i en sanseleg kan du tage de frosne troldesnot-klumper op af fryseren og tilbyde en ny leg.

Denne udgave af troldesnot-legen er måske lidt nemmere at håndtere, for de børn, der ikke bryder sig om at blive grattet vildt meget ind. I starten er troldesnotten fast og kold, men med tiden tør den op og bliver mere og mere slimet. Barnet kan (måske) gradvist vænne sig til konsistensen.

troldesnot

God legelyst! 🙂