Vi har brugt lidt flere penge, end vi egnetlig havde stående på vores konti på det sidste, og efter et lidt spontant køb af campingvogn har vi lånt 10.000 på vores budgetkonto. Det betyder, at vi skal spare rigtig meget de næste par måneder, så vi kan få dem betalt af, så vores budgetkonto ikke går i minus. Derfor vil jeg dele 12 sparetips med jer, som jeg håber I kan finde inspiration ved.
Sparetip nr. 1: Brug det du har
Det allerførste af mine sparetips er at undgå at købe nyt. Det er nemlig helt okay at nøjes. Har du ikke lige en overgangsjakke mellem sommer og vinter, så tag en ekstra trøje på under din sommerjakke, eller to. Brug det du har, så længe det giver mening. Hvis vi bruger det, vi i forvejen har behøver vi meget sjældent at købe nyt. For pengepungen og miljøets skyld, er det en god idé at reduce, reuce, repair and then recycle. Vi skal altså skrue ned for vores forbrug, genbruge og reparere vores ting og tøj.
Jeg er blevet opmærksom på, at jeg ofte får lyst til at shoppe (på nettet) hvis jeg har det skidt med mig selv. Hvis jeg fx har nogle hårde dage, får jeg nemmere lyst til at købe smukke ting. Flotte sommerkjoler, nyt sjovt legetøj til børnene eller nye møbler. Men det hjælper ikke på mit humør at købe nyt. Kun kortvarrigt. For jeg har jo allerede flotte kjoler og en masse sjovt legetøj.
Sparetip nr. 2: Lav en liste med alle køb
For at give dig et overblik over, hvad du har brugt dine penge på, kan du lave en liste i Excel, hvor du skriver alt det ned, du har købt de sidste par måneder. Gå ind på din bankkonto og gå ca 3 måneder tilbage. Hver gang, der er blevet trukket penge på din konto, skriver du pris og navn på det, der er blevet købt ind i dit dokument. Hvis du køber mad på samme kort, som du køber diverse ting, så kan du lave et nyt ark kun til mad, for at danne et overblik over, hvor mange penge i bruger på mad og husholdning hver måned.
Det hjælper utrolig meget på mit overblik, når jeg skriver tingene ned. Det bliver mere tydeligt, hvis jeg spilder mine penge på ting, jeg ikke har brug for, når jeg kan se alle tingene samlet. På billedet herunder kan du se vores dokument fra 2018. Vi skulle spare penge, så vi kunne overbevise banken om, at vi ikke havde brug for et rådighedsbeløb på 13.000 (mener det ligger deromkring med 2 børn). Derfor skrev vi alle køb ned i 4 måneder. Det blev ikke til mange udgifter, og banken gav os lov til at købe et billigt hus. Hvis du vil læse om vores budget for 2019, hvor Martin arbejder og jeg modtager tilskud til pasning af eget barn kan du klikke her.
Sparetip nr. 3: Need to have eller nice to have?
Dette tip er guld værd, hvis jeg selv skal sige det! Hver gang, jeg får lyst til at købe noget nyt – eller brugt – vurderer jeg, om jeg vil købe det fordi jeg har brug for det – need to have, eller om det er fordi det kunne være sjovt, dejligt, nemt – nice to have. Du kan evt se din egen liste igennem og vurdere, hvilke poster der var need to have og hvilke der var nice to have.
Når min mand og jeg snakker om, hvilke ting, der egentlig er need to have, så er det overraskende få ting, der hører under denne post.
Eksempler på need to have (for os):
Nye sko til børnene, hvis de går i stykker eller når de vokser ud af dem.
Tandlægeregning
Fødselsdagsgaver til børnene (de kan dog gøres meget billigt og nogle gange gratis. Læs opslag her.)
Eksempler på nice to have (for os):
Nyt (eller brugt) sommertøj til mig.
Nyt betræk på hynderne i campingvognen.
Vaders til alle fire.
Gummibåd med pumpe.
Jeg kunne skrive mange ting på listen med nice to have. Det er typisk ting vi køber uden at overveje det 2 gange når vi ikke er i sparemode. Hvis vi har pengene, så bliver de som regel også brugt. De fleste af dem hvert fald. Vi har hvert fald endnu ikke oplevet at der står 100.000 på vores opsparing. Vi skal nok finde noget at bruge dem på.. Både på need- og nice to have-ting.
Sparetip nr. 4: Skab dejlige oplevelser hjemme
Har du en have kan du og familien overnatte i den. Slå telt op, rul campingvognen ind i haven og sæt fortelt op osv. Hvis du ikke ejer noget af det, kan du måske låne af familie eller venner. En sjov og anderledes oplevelse kan også gøres ganske gratis indenfor. Læg sengens madrasser ind i stuen og sov der. Lav evt en hule omkring madrasserne, så I camperer indendørs.
Det handler om at benytte sig af de muligheder man har. Vi synes især det er hyggeligt, når vi sover eller spiser andre steder, end vi normalt gør. Det kan være, at vi smører madpakke og spiser den på et tæppe under spisebordet. Eller spiser aftensmaden oppe i legetårnet. Og måske kan man ligefrem overnatte på terrassen eller en lille altan en varm sommernat? Der er så mange muligheder, som ikke koster penge. Tag udgangspunkt i det du har/kan låne dig til, og find så på noget sjovt, hyggeligt og anderledes derudfra.
Sparetip nr. 5: Sæt pris på de små øjeblikke
Da Martin og jeg forleden spurgte Vegas på 4,5 år, hvad han ville bruge sommeren på, svarede han:
Jeg synes vi skal spise mad mens vi kigger på hønsene!
Så simpelt! Ganske gratis. Og højst sandsynligt fyldt med små, dejlige øjeblikke. Det er selvfølgelig ikke det eneste han kommer til at lave i år, men det siger noget om, hvor lidt der skal til. Og det kan vi voksne – inklussiv mig selv – nemt glemme. Derfor må vi indimellem minde hinanden og os selv om de små, dejlige øjeblikke, der er simple og betydningsfulde.
Børn har ikke brug for dyre oplevelser og udflugter. Det er fint engang imellem, hvis man har pengene til det. Men det ér altså ikke nødvendigt. Sæt pris på de små ting og de små øjeblikke sammen. De kan gøre mindst lige så stort et indtryk som en forlystelsespark. Det kræver ingen penge. Blot tid og nærvær.
Sparetip nr. 6: Køb ting og tøj i genbrug.
Tøj kan nemt blive en stor udgift i mange familier. Hvis man konstant vil have det nyeste og flotteste er det sjældent også det billigste. Men en tur i en god genbrugsbutik kan give dig både billigt og flot tøj. Både til dine børn, men også til dig selv. Når jeg engang imellem har lyst til (skrev først ‘brug for’, men det er jo egentlig utrolig sjældent jeg rent faktisk har brug for mere/andet tøj, end det jeg allerede har) nyt tøj, tager jeg en tur ud i Reusers Aalborg. De har tit meget fint og billigt tøj. Til børnene er der blandt andre Little Reusers og Børneloppen fyldt med ting og tøj til børn.
Sparetip nr. 7: Klip din familie.
Vi sparer mange penge på frisør-tider, fordi jeg klipper både min mand og børn hjemme. Vi bruger vores trimmer, og det fungerer ret godt. Og mit eget hår klipper min søster med en køkkensaks – Undskyld til alle jer, der er uddannet frisører, jeg ved det må gøre ondt at høre, men det er altså godt nok til mig 😉
Hvis man ikke helt har mod på at prøve sig frem, kan man se mange forskellige videoer med gode råd og fremgangsmåder på youtube.
Sparetip nr. 8: Sælg de ting, I ikke har glæde af.
Dette tip er ikke rigtigt et sparetip, men det er et godt tip til at tjene lidt eksta penge. Tøm klædeskabet og sæt alt det til salg, du ikke har brugt i et år. Legetøj, der ikke bliver leget med kan måske glæde andre børn. Bøger, du ikke får læst (igen) kan også sælges videre, og lånderefter dine bøger på biblioteket. Gennemgå børnetøj, kælderrum, loftrum, skabe og ja, faktisk hele huset. Tag stilling til, om du beholder tingen, fordi den reelt giver dig værdi, eller om du beholder den af andre grunde.
Det er en god måde at tjene lidt ekstra lommepenge eller feriepenge på.
Sparetip nr. 9: Lav madplan
Vi sparer mange penge ved at lave en madplan for hver uge. Hvis vi går ned og handler uden en plan, kommer vi nemt til at købe en masse forskelligt og for meget mad. Jeg har også nemt ved at købe nice-to-have produkter med hjem. Så vi sparer en del ved at undgå impulskøb. Vi handler 1-2 gange om ugen. 1 gang, hvor vi køber stort ind, og en ekstra gang til det vi altid mangler sidst på ugen, eller grøntsager til de sidste par dage. I perioder handler vi 3-4 gange på en uge, og det kan ses på vores madkort. Vi har 4100 kr hver måned til mad, bleer og husholdning. Det er passende til os 4 de fleste måneder. Indimellem går det ikke efter planen, og vi må overføre ekstra sidst på måneden.
Vi har i en måneds tid benyttet os af Mambeno. En app, der hjælper os med at lave madplaner. Den er både super børnevenlig, nem at bruge OG fyldt med lækre retter. Du kan også hoppe ind på Madforfattigroeve.dk hvor der er en masse fine opskrifter og ugeplaner.
Sparetip nr. 10: Drop engangsprodukter
Vi har længe brugt mange forskellige engangsprodukter som vatpinde, vatrondeller, bind, tamponer, kaffefiltre, plastik vandflasker, staniol, husholdningsfilm, bleer, vådeservietter og sikkert meget mere, jeg slet ikke har tænkt over endnu. Nogle af de produkter har vi skiftet ud til genanvendelige produkter. Udover, at man på sigt sparer penge, så er de genanvendelige produkter mere miljøvenlige.
På billedet ser du genanvendelige covers som er alternativer til staniol og husholdningsfilm. Vatrondellerne er skiftet ud med stofrondeller (reklame – har modtaget 4 stk i gave af Gensyet). Alt det hun laver er syet af genbrugsstof som sengelinned og tøj, og det er så fint. Kæmpe anbefaling.
I stedet for bind, trusseindlæg og tamponer bruger jeg nu stofbind og menstruations kop. Jeg har købt 6 stofbind som fungerer som trusseindlæg for 200 kr. Jeg kunne godt bruge 6 mere for at have nok. Min kop har kostet lidt over 200 kr. Det er rigtig mange år jeg slipper for at bruge penge på bind, tamponer og trusseindlæg.
Sparetip nr. 11: Betal gæld af for at spare renter
I know, ikke så sjovt at bruge sine penge på gæld. Det er ikke noget, der motiverer ret meget. Eller hvad? Jeg synes faktisk, at det er ret fedt at betale gæld af, når jeg tænker på, hvor mange renter jeg sparer i sidste ende. Hvis jeg sparer 10.000 kr op og bruger dem til at betale ind på et lån, sparer jeg selvfølgelig ikke penge lige nu. Det er først når lånet er betalt helt af, at man har sparet pengene. Sidst vi betalte 10.000 kr ind på vores boliglån cuttede vi 2 år af vores gæld. Dét kan motivere mig til at betale gæld af.
Sparetip nr. 12: Vælg legetøj med omhu
De fleste børn jeg kender – inklussiv mine egne – har alt for meget legetøj. Legeforsker, Birgitta Knudsdotter Olufsson, skriver:
Børn har ikke brug for meget legetøj, men for mange ting at lege med.
(Ellneby, 2004)
Jeg elsker det citat. Og jeg er helt enig. Børn har ikke brug for alt det legetøj, som ofte står pakket væk i skabe, kommoder og luftrum. Men selvfølgelig skal de lege. Og der er mindst ligeså mange timers leg i en papkasse, som der er i meget af det legetøj, der bliver brugt (mange) penge på.
Når jeg vælger legetøj til mine børn, så falder valget tit på den type, man på engelsk kalder openended toys. Det er legetøj, der ikke bestemmer legen for barnet. Det kan være byggeklodser, magnatiles, Grimms produkter (reklame – har fået nogle i gave), papkasser, små figurer, der ikke allerede ligner en bestemt figur osv. Den slags legetøj fremmer kreativiteten og barnet skal bruge sin fantasi for at bruge det i leg. Legen er med andre ord ikke bestemt på forhånd. En fordel ved denne type legetøj er netop, at den kan bruges i rigtig mange forskellige lege. Du behøver derfor ikke ret meget legetøj, før barnet har mange forskellige legemuligheder.
Klik her for at se mit højdepunkt med vores magnatiles. Vi bruger dem i så mange forskellige lege, så selvom de koster ret meget (ca 900 for 100 brikker) så har de været alle pengene værd!
Du kan også aftale med nogle i dit netværk, at noget af jeres legetøj går på rundtur. Vælg en periode, fx 2 måneder, hvor I bytter noget af det legetøj, som ikke bliver brugt ret meget/slet ikke. Sådan kan det få nyt liv hos andre børn, mens dine egne børn får noget nyt at lege med i en periode.
Jeg håber, du kan bruge nogle af mine sparetips.
Rigtig god spare-fornøjelse!