Eksperiment med syre og base

I vinters stiller jeg for første gang an med et eksperiment med syre og base, som begge børn kan være med til, da det bare er eddike og bagepulver. De næste 14 dage spørger Vegas hver dag, om han må lave det igen. Så I kan nok godt gætte, at vi bruger en del bagepulver de næste mange dage! Men det ér også et sjovt eksperiment. Begge børn er meget optaget af aktiviteten, og vi laver det som regel et par gange i træk, når vi har det fremme.

Det skal du bruge

For at lave dit eget syre/base-eksperiment, skal du bruge følgende:

Bradepande

Muffins bageform eller anden form for beholder

Frugtfarve – man kan også bruge pastafarve, men frugtfarve fungerer bedst synes jeg. Dog har jeg flere smukke farver i pastafarve.

Eddike

Bagepulver

Skeer/sprøjter/twisty dropper – Reklame – vores twisty dropper er modtaget i gave af Legeakademiet.dk

 

Sådan forbereder du eksperimentet

Sæt din muffins bageform oven på bradepanden.

I midten af hvert rum, drypper du et par dråber frugtfarve eller pastafarve. Ikke for meget.

Så hælder du en lille tsk. bagepulver ovenpå farven, så den er helt dækket (ligesom på billedet ovenover).

Hæld så eddike i en skål, og bland en lille smule vand i. Der sker det samme i eksperimentet selvom man fortynder eddiken en smule. Dette er blot for at spare lidt på den.

Nu er eksperimentet klar, og du mangler bare at finde nogle redskaber, som dit barn kan bruge til at hælde eddike over bagepulveret. Vi bruger forskellige redskaber. Teskeer, twisty droppers, pipetter og sprøjter.

Lad nu dit barn opdage, hvad der sker, når han/hun hælder eddike på bagepulveret.

eksperiment

Hvad sker der, når syre og base mødes?

Når børnene så sprøjter eller hælder eddike ovenpå, mødes syre (eddike) og base (bagepulver).  Syre og base reagerer på hinanden, og der dannes en gas i form af CO2. Det er den gas, man kan se, der bruser op, når børnene sprøjter eddike på bagepulveret. Det er lidt det samme, der sker i en dej, når den hæver. Der er det gær (base), der reagerer med en syre, fx appelsinjuice eller surmælk.

Fordi du har gemt lidt farve under bagepulveret, så kommer den til syne, når eddiken reagerer på bagepulveret. Når alle farverne er fremme, og al bagepulveret er væk, kan du vende muffins bageformen på hovedet, så væsken ryger ned i bagepladen og starte en ny omgang. Der plejer stadig at være farve i hvert rum, og nogle gange ligger der også stadig lidt bagepulver, der ikke har været i kontakt med eddiken. Men ellers fylder du bare lidt nyt bagepulver i rummene, og så kan aktiviteten fortsætte indtil barnet er færdig med at eksperimentere med syre og base.

Vores twisty dropper er perfekt til sådan et forsøg her, fordi en lille barnehånd nemt kan gribe fast om toppen. Dog kan selve teknikken med at klemme og slippe under vand, så den suger vandet op, være lidt udfordrende. Men efter Villum er fyldt 2 år, har han nogenlunde lært, hvordan den kan bruges.

Twisty droppers kommer i et sæt med i alt 4 sanseredskaber. Vi bruger primært to af redskaberne i vores lege. Twisty dropper, som i virkeligheden bare er en stor, børnevenlig pipette, og handy scooper, som ligner og fungerer lidt som en saks, den kan bare ikke klippe, men griber i stedet om genstanden.

sanseredskaber

Gor fornøjelse, hvis du og dit barn skal til at eksperimentere!