Sømbræt – lav dit eget og leg med matematik

sømbræt

I dag har vi leget meget med matematik. Vi tæller, snakker om geometriske figurer og genkender tal. Og da jeg så tidligere i dag ser Vegas lege med et elastik, som han sætter på topperne i en æggebakke, får jeg lyst til at lave vores eget sømbræt.

Så vi hopper i sko og trøjer og går i værkstedet. Jeg har i forvejen pladen til at ligge fra midten af vores DIY Sansebord. Den pudser jeg med en excentersliber, for at minimere risiko for splinter i fingrene. Dernæst måler og tegner Vegas og jeg op, så der kommer 5 cm mellem hvert søm. Da alle prikkerne er tegnet, finder Villum søm til os. Vi hamrer 35 søm i, for selvom jeg gerne vil have 10×10, altså 100 søm, så passer 35 altså bedre. Du ved, håndværk og børn, og sådan 😉 Plus, så vurderer jeg, at pladen nok passer bedre med 100 søm, hvis den er kvadratisk.

Når interessen falder

Da vores sømbræt er færdigt, tager vi det med ind og Vegas finder selv en håndfuld elastikker fra skuffen og begynder at sætte dem tilfældigt på. Det er sjovt at se, hvordan han tænker, elastikkerne skal sidde, og se, hvilke figurer han uopfordret laver.

Da hans interesse begynder at falde, spørger jeg ham, om han vil prøve at lave en figur, som jeg vælger. Han er frisk, og jeg finder kassen med magna-tiles. Jeg finder et kvardrat. Han kigger hurtigt. Og så griber han et elastik.

Det ender med at blive en rigtig fin måde at lege med matematik og snakke om de mange forskellige figurer, der findes. Har man ikke magna-tiles, og tænker de kunne være sjove i andre legesammenhænge (for dét kan de virkelig!) kan de købes hos Legeakademiet. Hvis man ikke vil bruge penge på magna-tiles, kan man også nøjes med at tegne de forskellige figurer på papir eller en tavle. Eller klippe dem ud i pap, så kan de bruges ligesom magna-tiles. Der er mange muligheder.

sømbræt

Hvis dit barn ikke er interesseret i figurer endnu, er sømbrættet også sjovt uden. De små pilfingre kan træne deres finmotorik ved at pille elastikkerne af og på sømmene. Har man nu farvede elastikker opstår der jo pludesig et hav af nye lege lige der! Men vi har kun amindelige elastikker. Og ét grønt, that is. 😉

 

God legelyst, og tak fordi du læser med 🙂