Bom tjikke bom og bevægelse

bevægelse

Kender du Kaj og Andreas sang; Bom tjikke bom? Det gør du sikkert. Men hvis du ikke gør, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig at høre den, hvis du enten selv har børn eller arbejder med dem. Man kan nærmest ikke ikke bevæge sig, når man hører den sang, fordi den om nogen inviterer til bevægelse!

Der er vist ingen af os, der er i tvivl om, at bevægelse er sundt for kroppen. Men ved du også, at det også er utrolig vigtigt for hjernens udvikling? I sangen spørger Kaj og Andrea, om du kan strække dig og hoppe, dreje og hoppe, hinke og dreje, vrikke på numsen og ligge ned og sove. Alle de bevægelser, du bliver guidet igennem, er med til at stimulere din balancesans. Når balancesansen bliver stimuleret, så påvirker det hele hjernen. Jo flere forskellige bevægeretninger i hovedet, jo mere stimuli til hjernen.

“Når barnet leger og bevæger sig, øges hjernens evne til at være vågen. Det betyder at barnet ikke så hurtigt bliver træt når det skal sidde stille og udføre en opgave. Den vågne hjerne kan bedre organisere og tolke sanseindtryk, så information kan forvandles til viden.” (Ellneby, 2004.)

Hvis du vil læse mere om balancesansen og se, hvordan vi tænker den ind i vores hverdag, så tryk her.

Muskel- og ledsansen

Udover balancesansen, så bliver muskel- og ledsansen også stimuleret, når vi danser til sådan en sang her. Muskel- og ledsansen kaldes også for den kinestetiske sans, og er den sans, der sender sanseinformation til hjernen om musklerne og leddenes bevægelser.

Denne sans hjælper blandt andet barnet med at:

vide, hvordan kroppen bevæger sig

bevæge sig hurtigt og langsomt

opfatte, hvor i rummet han/hun befinder sig.

 

For at et barn kan udvikle even til at tænke abstrakt  og logisk, kræver det, at barnets hjerne har lært at organisere sine sanseoplevelser. Derfor har børn dagligt brug for at bevæge sig og stimulere både balancesansen og muskel- og ledsansen. Børn har brug for at hoppe, løbe, kravle, klatre, snurre, gynge og meget andet, der får pulsen op og giver en masse dejlige sanseidtryk til hjernen. Fordi sanseindtrykkene fra bevægelserne giver vores hjerne næring.

Andre gode danse-sange

Udover Bom tjikke bom, så er vi meget glade for Jazzmusen, som også guider én igennem sangens mange forskellige bevægelser. Den er mega sød og børnene elsker når vi sætter den på.

Ellers kan vi sådan set fyre den af til de fleste gode sange, hvor vi skrurer højt op for volumen. Med Vaiana-sangene, Krumme og nærmest alle MGP-sangene er der god mulighed for bevægelse! 😉

God fest!