Hånden udvikler sig gennem leg

sanselege

Gennem leg og øvelse udvikler hånden sig. Børn har brug for at pille, røre, prikke og udforske omverdenen med sine hænder. Det er sådan håndens følsomhed udvikles. Denne følsomhed gør barnet i stand til at genkende forskellige former, overflader og strukturer.

I “Hvis du ikke rør mig, så dør jeg” skriver Ylva Ellneby:

Et pilfingret barn er et vidensbegærligt barn.

Det er sådan et dejligt citat, og det har ændret noget ved min opfattelse af små pilfingre. Som førhen hurtigt kunne blive irriterende, fordi barnet piller ved alting! Måske fordi jeg har hørt sætningen “Ser du med fingrene?!” lidt for mange gange i lit liv. Men med Ellnebys citat i baghovedet, ser jeg meget anderledes på det nu. For ja! Jeg ser sku med fingerne. Og det har jeg gjort siden jeg var ganske lille. Det har vi allesammen 😉

hånden

Skrivefærdigheder

At lære at skrive er en kompliceret proces. Det er ikke en grundlæggende færdighed, og det kræver, at barnets hjerne bearbejder detajlerede sanseindtryk, det kræver en kognitiv respons fra hjernen, og det kræver en del af håndens følsomhed og finmotoriske færdigheder. Fra barnet er helt lille trænes hånden op, for en dag at kunne håndtere et skriveredskab med fuld præcision. Det lille barn starter med at gribe om genstande. For dernæst at lære at slippe det igen. Med tiden bliver dette mere kontrolleret.

Når børn er mellem 3-7 år gamle, lærer de at håndtere værktøj fra hjemmet fx bestik, skovl, saks, tuscher, lynlås, blyant, pensler, nål og tråd. Disse værktøjer er allesammen med til at forberede barnets hånd på at lære at skrive. En dag.

Der er mange gode ting, ved at lade børn udfolde sig kreativt med maling, vandfarve, farver og tuscher. Hvor de bruger deres fingre eller pensler. Fx styrkes evnen til at tænke abstrakt og kreativt. En anden fordel er, at hver gang barnet tegner og maler, så trænes skrivefærdighederne. Men også gennem mange andre finmotoriske lege og legetøj, træner barnet disse færdigheder. Faktisk hver gang det griber, klemmer, holder, slipper, nusser, piller eller kradser.

hånden

Hvad træner finmotorikken

Der er masser af legetøj, der træner håndens finmotorik, fx legoklodser og puttekasser. Legetøj der kan åbnes, lukkes, samles og manipuleres med er ofte et hit for børn. Men du behøver ikke købe nyt legetøj hele tiden. Lav fx din egen puttekasse til dit lille barn af en papkasse eller en bøtte fra køkkenet. Prik huller eller skær sprækker i den og find noget, dit barn kan putte deri. Fordelen ved selv at lave en puttekasse er, at du nemt kan tilpasse sværhedsgraden til dit barns evner. Det koster ingenting, og de fleste små børn elsker puttekasser. Også de grimme, hjemmelavede puttekasser! 😉

Læs mere om puttekasser her.

Også sanselege træner barnets finmotorik. Slim, sand, is, vandperler, pasta, ris, bønner, kikærter osv. inviterer til lege med både hænder og fødder. Eller hele kroppen. Ellneby skriver i sin bog Se hvad jeg kan! :

For at kunne udvikle håndens følsomhed må små børn have lov til at udforske omverdenen med deres hænder […] At føle på nye ting er lige så vigtigt som at kigge på dem. Barnet træner frem for alt sine hænder gennem leg. Når barnet leger med sine fingre og tæer, drejer det sig først og fremmest om oplevelsen ved berøring og er en lære-sig-selv-at-kende-leg.

Lad børnene lege

Det er altså igennem leg, at hånden udvikles. De sætter sig selvfølgelig ikke bevidst ned og træner finmotorikken ved at lave perleplader. De leger bare. Men de færdigheder, der trænes gennem forskellige lege, har stor betydning for barnets evne til at håndtere en blyant og dermed hele skriveproseccen.

Så. Lad børnene lege. Lad dem putte, pille, rode og prøve sig frem. Lad dem se med fingrene og hænderne, indtil de er mættet og vil lege noget nyt. Med hænderne. Jeg tror på, at børn bedst selv ved, hvad de har brug for. Og hvis barnets omsorgspersoner giver dem mulighed for at mærke efter, så søger barnet helt naturligt sanseoplevelser, der fremmer læring og udvikling. Også det at lære at skrive. Og hele processen inden. De søger læring og udvikling gennem leg.

Børn er geniale!

Tak fordi du læser med og god legelyst! 🙂