Kender du til det facinerende eksperiment med mælk og farve? Hvis ikke, så se med her!
Du skal bruge:
En skål, et fad eller en dyb tallerken.
Mælk. Sødmælk er bedre end skummemælk, læs hvorfor, længere nede i indlægget.
Frugtfarve
Opvaskesæbe
Vatpinde
Sådan gør du:
Hæld din mælk op i dit fad, så det dækker bunden med knap 1 cm.
Dryp nu med frugtfarve i mælken. Gerne i midten, men du kan også gøre det tilfældige steder rundt omkring.
Så dybber dit barn en vatpind i sæbe i stikker den ned midt i en klat med farve.
Og se så, hvad der sker!
Stik vatpinden ned flere steder og se, hvordan mønstret ændrer sig. Vi synes det er lige facinerende hver gang vi laver eksperimentet. Det er nemt at stille an til og nemt at rydde op igen! 😉
Hvorfor reagerer mælken sådan?
Mælken består at tre elementer: vand, proteiner og fedt. Vandet har en negativ ende og en positiv ende. Proteiner har mange negative og mange positive ender. Men fedt har slet ingen posetive eller negative ender (ladninger).
Inde på Eksperimentarium kan man læse om eksperimentet. Der skriver de blandt andet:
“Opvaskesæben har en negativ ende, som binder sig til de positive ender i vand og proteiner. Og så har opvaskesæbe faktisk også en neutral ende, som binder sig til det neutrale fedt. Derfor, når vi tilføjer sæben i mælken, skydes sæben henover lag og lag af mælk for at interagere med alle de forskellige ladninger. Og farven følger simpelthen bare med, fordi den blandes med mælken.”
Der sker det samme uden vi blander farve i mælken, men det vil ikke rigtig være til at se. Derfor kommer vi farve i, som danner nogle smukke mønstrer!
Hvorfor sødmælk er bedre end skummemælk
Normalt blandes vand og fedt ikke ret godt, men det gør det alligevel i mælk, fordi at mælken er homogeniseret. Det er en proces, der blander vandet og fedtet sammen.
I sødmælk er der mere fedt end i skummemælk, og derfor reagerer sæben mere på det højere indhold af fedt i sødmælken.
“Frugtfarve er lavet af vand og kan derfor ikke blandes så godt med sødmælken pga. af det store indhold af fedt i mælken. Når man tilsætter opvaskemiddel, vil fedtet kunne blande sig bedre med vandet, hvilket skaber bevægelse. Det sker, fordi fedtet spreder sig ud over mælkens overflade.” (Astra)
Når nye lege opstår
Jeg elsker at se, hvordan mine børn kan glide fra leg til leg. Det, der starter som et eksperiment med farvemønstrer, ender med en sanseleg med begge hænder i farvet mælk. Når én leg, bliver til en ny leg, opstår der ofte et flow. Læs mere om flow her.
Hvis vi giver plads til at lade børnene ændre lidt i legen, så støtter vi blandt andet op om barnets evne til at tænke kreativit, innovatit og nytænkende.
Hvis du ikke har prøvet eksperimentet med dit barn før, så vil jeg anbefale dig at prøve det. Eller prøve det igen snart, hvis det er længe siden! 😉
God legelyst!