Oplever du, at dit barn er urolig og utryg på grund af Covid-19? Vores hverdag har ændet sig på grund af virussen. Nogle familiers hverdag har ændret sig mere end andres, og det kan skabe forvirring og utryghed hos vores børn. Utryghed gør børn følsomme over for stress, derfor kommer jeg her med nogle bud på lege, der modvirker stress hos dit barn (og måske også dig selv).
Hvad sker der i hjernen, når vi stresser?
Hjernen har mange forskellige områder. De to områder, der er mest relevante i forbindelse med stress er hippocampus og amygdala.
- Hippocampus er området for bl.a. hukommelse, indlæring og koncentration.
- Amygdala, der også bliver kaldet krybdyrhjernen, er det område, der reagerer, når vi er stressede.
Når vores børn er stressede over en længere periode, begynder amygdala at vokse samtidig med at hippocampus skrumper. Det betyder, at jo mere stresset barnet er, jo mindre kan barnet huske, lære nye ting og koncentrere sig. Derfor er det vigtigt, at vi kan få vores børns amygdala til at skrumpe igen, så hippocampus kan vokse. Dette kan vi gøre gennem forskellige lege med barnet. Lege, der har fokus på berøring og/eller bevægelse er nemlig med til at forebygge og mindske stress. Og husk, det gælder også for voksne <3
Berøring
Taktilsansen (følesansen) modtager og vidersender stimuli til hjernen. Når noget føles godt, får det hjernen til at øge produktionen af oxytocin, som er et glædeshormon. Når niveauet af oxytocin stiger, sænkes niveauet af kortisol, som er et stresshormon. Med øget mængde oxytocin bliver kroppen og hjernen beroliget og barnet kan slappe mere af.
Derfor er det meget godt med mange, lange kys og kram. Massage er også godt, når man forsøger at mindske eller forebygge stress.
Pak barnet ind
Find et tæppe eller en dyne og rul barnet ind i det. Leg fx at barnet er syltetøj i en pandekage. Det giver de fleste børn en følelses af tryghed, når hele kroppen bliver pakket ind.
Tegn på ryggen
.. med en finger eller en blød pensel. Skriv alfabetet eller tegn en tegning og lad evt barnet gætte, hvad du skrev/tegnede.
Pizzaleg
Leg til, at I skal til at lave pizza, og at barnets krop er en klump dej. Først skal dejen æltes og rulles ud. Tryk, mas og rul på barnet, men husk, at det skal føles behageligt. Så skal der fyld på pizzaen. Lad som om du smørrer pizzasovs på hele kroppen. Så drysser du med ost og skinke og hvad I ellers plejer at komme på en pizza. Det er ikke så vigtigt, at det giver god mening, bare der er dejlig berøring og at det bliver en dejlig oplevelse. Sæt meget gerne ord på det, du gør, imens du gør det.
Sanselege
Sanselege er også en god idé, hvis du vil forebygge stress, fordi barnets taktilsans i den grad bliver stimuleret. Det er selvfølgelig vigtigt, at barnet oplever stimulien som behagelig. Så hvis dit barn ikke bryder sig om at få slim på fingrene, så vil dette ikke mindske stress. Tværtimod vil kroppen muligvis reagere negativt på denne form for stimuli.
Men har dit barn det fint med berøring, så vil sanselege med diverse materialer betyde, at dit barns hjerne sender oxytocin ud i kroppen. På kroppens forside og især i hænder og under fødderne sidder der flest føleceller, der sender sanseindtryk til hjernen. Så det kan være en fordel at lade barnet sidde i undertøj og lege med vand, ris, kikærter, skum osv.
Har du brug for inspiration til, hvilke sanselege du kan lave med dit barn, kan du søge på min hjemmeside, scolle gennem min instagram profil eller købe min pdf-fil, hvor jeg har samlet en masse forskellige sanselege og opskrifter. Klik her. Der er 20 lege i alt, og 12 af dem er sasnselege.
Vandperler og magisk sand er noget af det, der beroliger og afstresser mig allermest af vores sanselege. Det føles bare rart at røre ved, og så er det så beroligende at se på.
Bevægelse
Bevægelse og motion er også med til at mindske stress. Når vi bevæger os vokser hippocampus og amygdala skrumper. Så find din indre bevægelsesglæde frem og leg nogle sjove lege med dit barn, hvor I bevæger jer sammen. Når vi voksne går forrest, følger børnene som regel med.
Dans med dit barn
Sæt nogle gode sange på, som både du og dit barn gider danse til. Føles det ikke naturligt, kan du også sætte en sang på, som guider jer gennem nogle forskellige bevægelser. Bom Tjikke Bom eller Jazzmusen er de sange, vi hører mest, når vi vil danse/lege til børnemusik. Læs mere her.
Motorikbaner
Lav en motorikbane med tumlemøbler, stole, sofapuder eller hvad i ellers har derhjemme.
I kan også lave en kravlebane og styrke hjernebjælken. Læs mere om, hvorfor det er godt, her.
Brug naturen
Hvis I har mulighed for at tage i skoven (og selvfølgelig tage de forholdsregler, der pt er gældende på grund af Coronavirussen) så er det også oplagt at bruge et par timer der. Naturen er den bedste legeplads, og de forskellige terræn kræver mange forskellige bevægelser af kroppen. Udoforsk andet end skovens trådte stier, kravl på bakkerne, klatre i træerne og buk jer for at komme gennem de tætte budskadser. Få gang i kroppen og mindsk eller forebyg stress.
Velkendte lege og aktiviteter med fokus på bevægelse
- Stopdans
- Blindebuk
- Fangeleg
- Løbeleg – hvor i bare løber, fordi det er sjovt!
- Stafet
- Fodbold
- Dødbold – med en blød bold eller en ærtepose
- Stoledans
Derudover
.. er det en god idé at begrænse skærmtid, prioritere tid til fri leg og undgå at rette på sit barn. Og hvis man selv føler sig stresset, er det klart, at det kan have betydning for sit barn, så husk jer selv også! Kys og kram dem i din husstand og prioriter tid til leg og hygge sammen. Det modvirker alt sammen stress i en utryg tid.
God legelyst og pas på jer selv <3