Vi har for nylig bygget vores egen hems. Og med vi, mener jeg selvfølgelig, at Martin har bygget vores hems. Siden Villum blev født, havde jeg lyst til at sove sammen alle fire. Men det fungerede bare ikke ret godt de første par måneder, fordi ingen af os sov særlig godt eller længe. Derfor sov jeg med Villum det første halvandet år, mens Vegas og Martin så sov i soveværelset. Efter halvandet år byttede vi rundt, så jeg sov med Vegas og Martin med Villum. Men jeg var træt af, at vi var delt sådan op hver nat, så vi prøver endnu engang at sove i samme rum alle fire. Det gik meget bedre i de ’prøvenætter’, så vi besluttede os for at sove sådan hver nat. Det er ikke fordi vi behøver at ligge helt tæt natten lang, tværtimod kan både Martin og jeg godt lide lidt plads omkring os, når vi sover.
Derfor blev vi enige om at lave en hems. Og her kommer der lige et indlæg om, hvordan vi greb den opgave an.
Mål op og byg skelettet
Først målte vi, hvor lang, vi synes hemsen skulle være, så der både var plads til en madras øverst og en seng nederst. Derefter fandt vi frem til, hvilken højde, vi gerne ville have under og over pladen i hemsen. Vores plade endte med at være 100 cm under loftet.
Så byggede Martin skelettet, som bestod af to reglar fra gulv til loft i den ene ende, og to i den anden ende, der bare fungerer som ben. Grunden til, at reglarne i den ene ende når loftet var for at stabilisere hemsen. Og fordi vi ikke ville lave huller i vores fine, grønne væg, så skruede vi den i stedet fast i loftet. På billedet kan du dog se, at vi senere kom til at mangle noget, som vores sengehest kunne sidde fast på. Så umiddelbart burde vi have lavet tre reglar fra gulv til loft. Men Martin sagde, at han ikke ville kunne få pladen på, hvis vi havde gjort det anderledes. Derfor fungerede det fint med et ekstra stykke træ oven på pladen, som er sat fast med tre vinkelbeslag.
Derefter satte han 10 bjælkesko med indvendige flige på, for at bære to reglar på tværs og tre reglar på langs.
Bund, sengehest og stige
Som bund købte vi en krydsfinerplade på 15 mm. Den skar han til i passende mål og skruede den fast på skelettet.
Sengehesten var vi lidt i tvivl om, hvordan vi skulle lave. Vi ville gerne, at den var sikker, så man kan sove deroppe uden at falde ned, det er klart. Men meningen med hemsen er ikke kun, at man skal sove i den. Den skal selvfølgelig også kunne bruges til leg. Derfor skulle sengehesten kunne sidde godt fast om natten OG tages af i løbet af dagen, så de kan hoppe og springe ned i dobbeltsengen. Læs, hvorfor udspring er godt for hjernens udvikling, her.
Derfor fandt vi på denne løsning, som er resttræ fra reglarne. Martin skar et indhak i begge reglar med en multicutter. Selve sengehesten er lavet af resten fra krydsfinérpladen. Det fungerer super godt, synes vi.
Stigen havde vi faktisk i forvejen. Den byggede Martin, da vi boede i vores første hus. Den sad fast på væggen på et af værelserne, og blev brugt som ribbe. Men da vi flyttede, vidste vi ikke helt, hvor den skulle være. Så den kom på loftet, indtil vi en dag skulle bruge den. Og nu passer den helt perfekt til vores hems.
Martin savede den til, så den passer til hemsens højde, dog lidt højere, så man kan bruge toppen af stigen som greb. Han lavede en lille vinkel i bunden af stigen, så den står lidt skrå, for så er den lidt nemmere at komme op og ned ad.
Jeg håber, at du har fået inspiration til dit eget byggeprojekt.