De fleste børn er vilde med puttekasser, især mens de er små. De kan købes i mange forskellige udgaver, og laves selv i endnu flere. Både på en simpel og billig måde.
Meget af det legetøj, der fanger vores små børns interesser, er legetøj, der er opstået på baggrund af en meget simpel leg. Puttekasser har jo været til længe inden legetøjsindustrien begyndte at masseproducere dem og kalde dem puttekasser. Det samme gælder om de sanselege mange af os bliver forbløffet over, at vores børn kan fordybe sig med så længe. Sanselege er jo bare naturen, vi har hevet ind i stuen og puttet i kasser. Hvadenten ‘naturen’ kommer fra vand fra regnvandstøndenen eller en pose med ris, kikærter eller kartoffelmel.
DIY puttekasser – hvad kan du bruge?
Puttekasser kan se ud på mange forskellige måder, og de er jo noget af det nemmeste, vi selv kan lave af legetøj til vores børn. Det er en simpel leg, hvor du kun har brug for en form for beholder, fx en bøtte eller en papkasse.
I kassen eller låget til bøtten skærer du små og/eller store huller, som passer i størrelsen til dét, du tænker, dit barn skal kunne putte ned i kassen. Vi bruger tit pomponer fra vores pullerkasse. Eller andre små dimser derfra. Vil du se, hvad vi ellers har i vores pullerkasse kan du trykke her.
Du kan bruge alt muligt til din puttekasse: bønner, kikærter, mønter, pasta, terninger, LEGO, glaskugler, bordtennisbolde, hoppebolde, vindruer, spillekort.
Hvis du har et barn, der gerne vil putte småting i munden, kan du bruge nogle større ting til større huller. Fx bolde, papbøger, sammenrullede sprømper, LEGO duplo, tomme toilletruller, byggeklodser, magna-tiles, legetøjsdyr. Der er mange muligheder. Måske finder barnet selv på nye ting, der kan puttes i kassen undervejs.
Det behøver ikke kun være små eller store huller du skærer i din kasse.
Det kan også være korte eller lange sprækker, igen, alt efter, hvad dit barn skal kunne få deri. Når du laver din egen puttekasse frem for at købe en, så kan du nemmere tilpasse sværhedsgraden, så den passer nogenlunde til dit barns færdigheder. OG du kan løbende gøre puttekassen mere udfordrende i takt med, at dit barn udvikler sig og mestrer flere ting.
Hvis du bruger pompomer eller farvede kikærter, kan du udfordrer dit barn ved at farve forskellige farver omkring hullerne i kassen. På den måde skal dit barn nu både bruge sin finmotorik, øje-håndkoordination OG genkende forskellige farver. Start med nogle få farver, hvis dit barn først lige er ved et lære at kende forskel.
Forskellige bud på en DIY puttekasse
Nogle af billederne kan du trykke på, for at komme til opslaget.
Som du kan se på billederne, er der mange forskellige måder at lave en puttekasse på. De behøver hverken være dyre eller smukke. Der skal bare være et hul af en art, hvor barnet kan proppe noget igennem. Bum. Simpelt og sjovt.
God fornøjelse!