Vand er sjovt at lege med hele året rundt. Det hører sig ikke kun til på varme sommerdage. Selvom det selvfølgelig er oplagt og meget forfriskende! Jeg har samlet en masse forskellige aktivtiteter med vand som fokus. Klik på hvert billede, for at komme til et opslag på min instagram profil. Der kan du læse mere om aktiviteten og se flere billeder og/eller videoer. Enkelte billeder har ikke et link på sig, og er blot sat ind i indlægget for ekstra inspiration.
God fornøjelse!
Vand!
Vandleg indenfor
Hvis dine børn skal lege med vand indenfor, er det en god idé at tænke lidt over rammerne. Det er en fordel at finde et sted, hvor der gerne må komme vand på gulvet. Køkkenet eller badeværelset for eksempel. Ellers er det en god idé at lægge en stor voksdug ud på gulvet og have et par håndklæder klar. Mine børn har leget med vand indenfor siden de var 1 år, og de har derfor altid været vant til det. De kender mine grænser, og hvis de begynder at sprøjte og kaste med vand, så det bevidst ryger uden for voksdugen, så pakker vi sammen og prøver igen en anden dag. Det ved de udemærket godt, og eftersom de elsker at lege med vand, så overskrider de sjælendt min grænse for denne leg.
Hæklede vandballoner
Vask dyr
Pletskud!
Befri dyrene fra isen
Forberedelse: hæld vand (evt farvet med pastafarve eller frugtfarve) i en skål og put et par dyr deri. Du kan også proppe et dyr i en ballon og fylde vand i efterfølgende. Smid det i fryseren og vent.
Når isen er hård kan dit barn befri dyrene med salt, varmt vand eller en ske/børnehammer.
Fordele ved sanselege med is
Fri leg
Den største fordel er klart, at sanselege indbyder til fri leg. Brug legetøj og redskaber, hæld, rør, mærk, smag. Sæt rammerne, så dit barn har mulighed for at afprøve det, han/hun er optaget af.
Observer funktionen i legen
Når dit barn leger kan du være opmærksom på, hvad det er optaget af i legen. (Funktionen)
Rører barnet rundt med skeer og efterligner mor og far i køkkenet. Er barnet optaget af at hælde vand fra kop til kop eller at stå op og hælde så det sprøjter mest muligt?
Måske smider dit barn tøjet og hopper op i baljen og sanser med hele kroppen. Måske er det nok at plaske lidt i vandoverfladen. Osv. Når du kan se, hvad dit barn er optaget af i legen, kan du overfører denne interesse til andre lege.
Taktilsansen stimuleres
Berøring af forskellige materialer sender sanseindtryk op til hjernen, som forsøger at organisere disse indtryk og omdanne dem til viden. I en sanseleg med vand og is er der mulighed for mange forskellige indtryk. Vådt, hårdt, blødt, glat, ru (put salt på isen!), kold is og varmt vand.
Beroligende og afstressende for nervesystemet
Når berøring (fx lunken vand mellem hænderne) er behagelig, så stiger niveauet af oxytocin, som er et glædeshormon. Når det stiger, sænkes niveauet af kortisol, som er kroppens stresshormon. Derfor har mange sanselege en beroligende effekt. Også for de voksne! Så leg endelig med 😉
Sansestimuli:
Det er ikke kun taktilsansen, der kommer i spil.
Synssansen – Farv vandet forskellige farver inden det kommer på frys.
Smagssansen – Slik på isen. Et sikkert hit herhjemme er når jeg har puttet saftevand i isen.
Høresansen – Plask og klask i vandet. Hæld vand ud af en kop og hør det ramme vandoverfladen. Drys med salt på isen og hør den gi sig eller hamr med en ske derpå!
Muskel-ledsansen – Løft den kæmpe klump is. Eller løft på en beholder med vand i. Når barnet hælder vandet ud er det denne sans der mærker vægtforskellen.
Fordybelse
Børn elsker at lege med vand. Og hvis den voksne sætter rammerne for en vandleg, kan mange børn være fordybet i laaang tid! Når jeg skriver om at sætte rammer, handler det blandt andet om at gøre plads til legen. Har du svært ved at slippe kontrollen og frygter vand ud på hele gulvet, så tag legen med udenfor. Så kan både du og dit barn slappe mere af.
Øje-håndkoordination
Når barnet hælder vand fra én beholder til en anden, styrkes øje-håndkoordinationen. Barnet øver sig i at hælde præcist.