Bordtennisbolde – simpel leg til de små

Jeg elsker en god simpel leg. Her kan de helt små børn nemlig også være med.

Bordtennisbolde er gode at have ved hånden til mange forskellige lege. De er runde og lette, de kan flyde, trille og hoppe, og så kan en lille barnehånd nemt gribe om dem.

Lege, hvor barnet skal gribe om en bold og flytte den fra ét sted til et andet, kan umiddelbart godt se lidt kedeligt ud for os voksne. For hvad er formålet lige med den leg? Men siden begge mine børn var ganske små, har ligende lege været et hit.

Hvad gør legen godt for?

Den helt simple udgave af denne leg, fungerer sådan, at barnet har en kasse/skål med bordtennisbolde og en skål, muffins bageform, isterningebakke eller noget andet med små fordybninger i. Til det lille barn, kan du starte med at vise, at man kan tage en bold og lægge over i en fordybning. De fleste børn vil hurtigt opfange ideen og forsøge selv.

Det vil højst sandsynligt overraske dig, hvor længe (nogle) børn kan sidde og fordybe sig i sådan en leg her. Og imens dit barn leger, kan du lige så styr på aftensmaden. Eller vasketøjet. Eller hvad du nu gerne vil have lidt ro til 😉

Hvornår kan mit barn lege denne leg?

Det er ret bevidst, at jeg skriver ‘små børn’ i stedet for at sætte en alder på. Det er nemlig meget individuelt, hvornår barnet kan og gider sådan en leg her. Legen kræver, at barnet har lidt kontrol over sin hånd og arm for at kunne gribe om boldene og føre hånden hen til fordybningerne. Det kræver også, at barnet har lidt øje-håndkoordination, for at bolden bliver placeret dér, hvor øjnene kan se fordybningen.

Mit råd: prøv dig frem. Måske det fanger din 1 åriges interesse. Andre børn synes måske først det er sjovt, når de er omkring 1,5 år. Børn er forskellige, og du kender dit barn bedst. Så kig på dit barn og vurder selv, om han evner at gribe om genstande, føre dem frem og tilbage og holde fokus. Måske kan han/hun med lidt hjælp fra dig. Måske er det for svært og uinteressant. Eller måske endda for let.

Hvis der ikke opstår et match mellem dit barns evner og legens sværhedsgrad, vil barnet ikke opleve et flow ved denne leg. Måske der skal nogle små justeringer til, for at legen passer bedre til dit barn. Det kan være du har et større barn, der virker interesseret i legen, men synes det er for let. Giv dit barn en ske eller en tang og se, om det er mere udfordrende. Du kan også lave det til en tælleleg, hvor I sammen tæller boldene, eller bestemmer, at der skal være så og så mange bolde i de forskellige beholdere. Når legen passer til dit barns kompetencer opstår der flow.

 

Jeg elsker en simpel leg. Den koster nærmest ingenting, du kan bruge det du har liggende, børnene kan fordybe sig i en ny leg, som vi voksne indimellem glemmer overhovedet er en leg.

God fornøjelse!